ETIKETT, ÁLTALÁNOS VISELKEDÉSI FORMÁK

 

Ha valakivel balesetbe keveredsz, akkor ne kezdj el vele veszekedni, inkább próbáljátok letisztázni a problémát. Minden esetben lehet megfelelő megoldást találni.

Minden balesetből lehet tanulni, ha megfelelő hangnemben beszélik meg az érintettek.


ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

 

A FUTAM LEBONYOLÍTÁS


A szoba a versenynaptárban kiírt napon, és időpontban indul.


30 perc - gyakorlás
15 perc - idõmérõ
150 km es táv - futam


PONTOZÁSI RENDSZER

A Blancpain sorozat pontozási rendszerében az első tíz helyezett szerezhet pontot, mely az első befutótól kezdődően a következő:

25-18-15-12-10-8-6-4-2-1


az egyéb bajnokságokon pedig a következőképpen alakul, szintén befutási sorrendben:

10-9-8-7-6-5-4-3-2-1


 

    1.    FUTAM HALASZTÁS, ÚJRAFUTÁS, RESTART


1/a.     Abban az esetben, ha az internetszolgáltató hibájából a futamon induló versenyzők számának legalább az 1/3-a (pl 15 versenyzőből minimum 5) nem tud indulni a futamon és/vagy futam közben szakadnak le a szerverről, akkor az a verseny automatikusan újra megrendezésre kerül az adott bajnokságot követő leegyeztetett napon.

1/b.     Ha a futam elején egy tömegbalesetben az autók 30%-a komolyan megsérül vagy kiesik, akkor a versenyt újra indítjuk és a futamhoz mindenki újra felállhat. Ezt minden esetben a versenybíróság dönti el - ha valamelyik bíró érintett, akkor nem szól bele a döntésbe.

1/c.     Nincs restart abban az esetben, ha valaki lekési a rajtot és nem tud felállni a rajtrácsra!

 

2.    ELŐZÉSEK, LEKÖRÖZÉSEK, BOXUTCA SZABÁLYOK


2/a.     Csak akkor kíséreld meg az előzést, ha biztos vagy a dolgodban! 
Szélárnyékban könnyű gyorsabbnak                              lenni, de ez eltűnik, ha kivágsz előzni!

2/b.     Ha két vagy három versenyző egymás mellett halad, akkor nincs ideális ív! Ilyen esetekben mindenkinek kompromisszumokat kell kötnie és az ütközésért sem tehető kizárólagosan az egyik versenyző felelőssé.

2/c.     Ne felejtsd el, hogy az előtted lévő versenyző csak a tükörből lát, így az előzést csak úgy próbáld meg, ha teljesen biztos vagy a dolgodban.

2/d.     Ha a mögötted álló versenyző próbál téged megelőzni, akkor viselkedjél tisztességesen vele szemben, ne zárj rá és ne nehezítsd meg a dolgát. Lebegjen a szemed előtt, hogy akár mind a ketten elveszíthetitek jó pozíciótokat egy elhibázott manőver miatt.
Ha mégis így teszel, akkor az eset után ne a másikban keresd majd a hibát, hiszen te is ugyanolyan hibás vagy, mint ő. Ilyen esetben a versenybíróság sem biztos, hogy a javadra dönt majd az esetben.

2/e.     Ne válts azért ívet, hogy a gyorsabb versenyzőt feltartsd, ha valaki gyorsabb tőled engedd el! Biztosan lesz olyan, hogy te leszel a gyorsabb tőle és nehezményeznéd, ha nem engedne el.

2/f.      Ha kanyarban előznek téged, akkor próbálj elég helyet hagyni, hogy egy ilyen előzést sikeresen be lehessen fejezni. Ne szorítsd le, vagy ne szorítsd ki a másikat, mert lehet, hogy nem reagál elég gyorsan és akkor balesettel végződik a manőver. Esetleg a verseny is véget ér mindkettőtök számára.

2/g.     Amennyiben lecsúszol az ívről és elhagyod a pályát, igyekezz körültekintően visszatérni a pályára, ne akadályozd a mögötted haladót, illetve ne kényszerítsd más ív használatára, mint amin halad.

2/h.     Ha időbüntetést kapsz, igyekezz úgy lassítani a pályán és olyan helyen, hogy a mögötted haladót ne akadályozd, ne kényszerítsd más ívre.

2/i.      Számolj vele, hogy a versenyek az interneten zajlanak, így LAG bármikor előfordulhat.

2/j.      Ha téged előznek, igyekezz kiszámíthatóan viselkedni (kerüld a kacsázást) és próbáld meg elkerülni a hirtelen manővereket.

2/k.     Ha leköröznek, akkor ebbe próbálj belenyugodni és ne kezdj el csatázni a tőled sokkal jobb versenyzővel. Nem vele kell megharcolnod a pozíciódért.

2/l.      A versenyeken, illetve az időmérőkön fokozottan figyelni kell a boxból való kihajtásra és a lehetőségekhez mérten a legkevésbé akadályozni a gyors körön lévő versenyzőket. Mindig tartsd be a boxutca be- és kijárati felfestését/ívét!

2/m.    A boxutcába való be- és kihajtáskor a kijelölt úton haladj végig és próbálj szabályosan beállni a helyedre. A program ugyan ilyenkor sérülésmentessé teszi a járművedet, viszont másnak zavaró lehet, ha valaki „áthalad” rajta. Próbáljunk úgy viselkedni, mintha a boxban is sérülne az autónk!

2/n.     A lekörözés alatt álló versenyzőknek KÖTELESSÉGÜK elengedni az őket éppen leköröző autókat az első biztonságos helyen! Nem kell mást tenni, mint egy kicsit elvenni a gázt az egyik egyenesben.

 

 

 

ÓVÁSOK


Ha valami sérelem ér, akkor azt jelentsd a versenybírák felé. Mivel a játék online futamon nem ment replay-t, így a következő módon oldhatod ezt meg:

A futam végén mentsd el videóként, a versenyed, (SHARE gomb) majd vágd ki a sérelmezett részt úgy, hogy 10 másodpercet ráhagysz az eset előtt és után, majd ezt oszd meg a versenybírókkal.

Amennyiben közvetítetted a futamot youtube-on vagy twitch-en, úgy elég megadni a linket a videóhoz és megjelölni az időpontot, amikor történt az eset.

Célszerű mindenkinek menteni a futamot, mivel előfordulhat, hogy egy adott eset valakinek az autójából/nézetéből amiben játszik, plusz információ lehet a versenybíráknak. Kivizsgálás után, pedig ha már nincs szükség a mentésre, bárki törölheti a gépéről/internetről.VERSENYBÍRÓK

1.

2.

3.


EREDMÉNYEK

A futamok hivatalos végeredményei az óvások és a pontelvonások után kerülnek nyilvánosságra.
a Hungarian Nascar Racers szabályzata alapján